Mısır Kırığı

Mısır; diğer tahıllar, tahıl yan ürünleri ve enerji sağlayan diğer hammaddeler ile karşılaştırıldığında standart bir hammaddedir. Birçok kanatlı rasyonunda metabolik enerji katkısını sağlayan ana hammaddedir. Mısırın enerji değeri, yağın büyük bir bölümünü içeren embriyo ve büyük bir oranda amilopektinden oluşan nişastalı endosperm tarafından sağlanmaktadır. Çoğu mısır örnekleri % 3–4 yağ içerir, yeni varyetelerde bu yağ […]

Ürün Açıklaması

Mısır; diğer tahıllar, tahıl yan ürünleri ve enerji sağlayan diğer hammaddeler ile karşılaştırıldığında standart bir hammaddedir. Birçok kanatlı rasyonunda metabolik enerji katkısını sağlayan ana hammaddedir.

Mısırın enerji değeri, yağın büyük bir bölümünü içeren embriyo ve büyük bir oranda amilopektinden oluşan nişastalı endosperm tarafından sağlanmaktadır. Çoğu mısır örnekleri % 3–4 yağ içerir, yeni varyetelerde bu yağ oranı % 6-8’e kadar çıktığından oransal olarak daha fazla enerji sağlar. Yüksek yağlı mısır varyeteleri % 2–3 daha fazla protein ve oransal olarak da daha fazla esansiyel aminoasitleri içerir.

Mısırdaki protein büyük oranda prolamin (zein) olarak bulunur. Bu protein yapısının aminoasit profili, kanatlılar için ideal değildir.

Hayvan yemleri için 2. derece standartken, daha düşük derecelerdeki mısırlar genellikle olumsuz hasat veya depolama ve yetiştirme koşulları sebebiyle kullanılmaktadır. Daha düşük dereceli oluşunun sebebine bağlı olarak, mısırın yem değeri derece sayısındaki artışla beraber genellikle azalır. Tablo 2.1’de mevsim sonu yetiştirme şartlarının olumsuz etkisinden dolayı çeşitli olgunluk dönemlerinde hasat edilmek zorunda kalınan mısırların metabolik enerji değerleri verilmiştir.